REGULAMENT DE ZBORART.1. – Pentru a participa la concursuri de zbor concurentii si arbitri sunt obligati  sa cunoasca si sa aplice urmatoarele notiuni pentru aprecierea si interpretarea calitatii zborului:

- BAREMUL DE ZBOR STANDARD – care este diferentiat pentru porumbei maturi si pentru tineret si are doua componente:

- MATURI-
BAREMUL PENTRU DURATA – este de 180 minute
BAREMUL PENTRU FAZA ZBORULUI DE DISPARITIE – este de 30 minute

-TINERET-
BAREMUL PENTRU DURATA – este de 90 minute
BAREMUL PENTRU FAZA ZBORULUI DE DISPARITIE – este de 15 minute

Realizarea BAREMULUI este obligatorie pentru stolulcare este in concurs atat la MATURI cat si TINERET
- STOLUL MINIM – reprezinta grupul format din numarul minim de porumbei prevazut pentru a fi arbitrat si punctat fiecare grupa in parte si care va incheia concursul regulamentar.
- TIMP DE ASEZARE BAREM – este un termen maxim de timp, in care stolul minim prevazut pentru categoria inscrisa de concurent in foaia de arbitraj, trebuie sa se aseze pentru a incheia concursul regulamentar.
 - TIMPUL DE DURATA DE ZBOR – reprezinta timpul de zbor scurs de la lansarea stolului pana la terminarea zborului.
- ASEZARE CONCOMITENTA – se considera atunci cand numarul porumbeilor asezati la terminarea zborului, in timpul de asezare barem, este egal cu numarul porumbeilor lansati, iar la sfarsitul zborului se constata ca stolul lansat a realizat baremul de zbor standard.


ART.2. – Criterii pentru aprecierea zborului:
- In functie de numarul de porumbei inscrisi in foaia de arbitraj, inainte de lansare, stolul va fi incadrat in urmatoarele categorii:
            Grupa 1- 3 - 5 porumbei
            Grupa 2-  4 - 7 porumbei
            Grupa 3 - 6 - 11 porumbei
            Grupa 4 - 11 - 20 porumbei
Numarul minim de porumbei lansati  obligatoriu pentru fiecare grupa este:
             3 – pentru grupa 1
             4 – pentru grupa 2
             6 – pentru grupa 3
           11 – pentru grupa 4


ART.3. – La etapele de concurs pentru porumbei maturi se admite folosirea porumbeilor tineri in numar nelimitat.
- La etapele de zbor pentru tineret nu se admite folosirea porumbeilor maturi


ART.4. – Castigator in cadrul unei etape de zbor, este stolul care a realizat cel mai mare punctaj rezultat din foaia de arbitraj si a realizat baremul de zbor standard.


ART.5. – Stolul va fi lansat dintr-un singur loc in termen de 5 minute de la lansarea primului porumbel. Concurentul are la dispozitie 5 minute pentru a influen stolului. Dita startul.


ART.6. – Arbitrul porneste cronometrul din momentul lansarii. Din acest moment concursul continua indiferent de schimbarile meteorologice.


ART.7. – In cazul in care concurentul din motive personale intrerupe zborul, arbitrul este obligat sa consemneze in foaia de arbitraj evolutia zborului pana in momentul intreruperii si motivul pentru care zborul a fost intrerupt, iar concurentul este obligat sa semneze fisa de zbor. In aceasta situatie in clasament concurentul va figura la pozitia ‘’descalificat’’.
     Ne respectarea acestor reguli duce la sanctionarea concurentului si arbitrului in functie de vinovatia fiecaruia. 


ART.8. – Daca in timpul zborului stolul se divizeaza in mai multe grupe si zboara in zone de inaltimi diferite, se ia in considerfatie si se arbitreaza grupa formata din numarul minim de porumbei al categoriei inscrise in foaia de arbitraj.
             - Daca nici o grupa nu contine numarul minim de porumbei al categoriei inscrisa in foaia de arbitraj, atunci in perioada respective stolul de porumbei se va incadra si arbitra la zbor de joasa inaltime.


ART.9. – Daca la terminarea zborului se constata ca se asaza si porumbei straini stolului care a fost lansat, arbitri vor consemna acest lucru in foaia de arbitraj si vor proceda astfel:
a.       – Daca se constata ca cel putin doi porumbei asezati in pluls (fata de stolul lansat), sun tai concurentului si au influentata zborul (in sensul prelungirii duratei de zbor), concurentul va fi descalificat.
b.      – Daca se constata ca porumbeii asezati in plus (fata de stolul lansat), nu sun tai concurentului si nu au influentat zborul (in scopul prelungirii duratei de zbor), zborul se omologheaza.


ART.10. – Arbitri vor consemna in foaia de arbitraj toate situatiile care apar in timpul zborului, cu timpii de zbor pe zonele de inaltime, correct si fara stersaturi.


ART.11. – In cadrul timpului duratei de zbor, se vor aprecia patru zone de inaltime:
a.       – ZBOR DE JOASA INALTIME – se considera de la lansarea stolului pana cand porumbeii din stol (individual) se vad de marimea unei vrabii (10 cm), aceasta inaltime fiind limita superioara a inaltimii joase si limita inferioara a inaltimii medii.
b.      – ZBOR DE INALTIME MEDIE – se considera cand stolul se ridica in zbor, de la limita superioara a inaltimii joase (vrabie), pana la o inaltime la care fiecare porumbel se vede de dimensiunea unui future       ( un cerc cu iametru de 4 cm), acesta constituind limita maxima a inaltimii medi si limita minima a inaltimi mari de zbor.
c.       – ZBOR DE INALTIME MARE – se considera cand stolulu se ridica in zbor, de la limita superioara de inaltime medie (Fluture), pana la o inaltime cand fiecare porumbel din stol se vede de dimensiunea unui bob de porumb (un cerc de diametru de 1cm), aceasta inaltime constituind limita maxima a inaltimii mari si limita minima a inaltimi puncte sau disparitie.
d.      – ZBOR DE INALTIME ‘’PUNCTE SAU DISPARITIE’’ – se considera cand stolul se ridica in zbor peste limita superioara de inaltime mare (cerc cu un diametru de 1cm ), pana cand porumbeii intra in disparitie (nu se mai vad). 
- Zborul de inaltimea ‘’puncte sau disparitie’’, se acorda pe cer senin sau daca este plafon de nori de mare altitudine.
- Nu se acorda inaltimea ‘’puncte sau disparitie’’ daca este ceata sau  plafon de norii de joasa altitudine.


ART.12. – Daca la revenirea de la inaltimea de „disparitie sau puncte” stolul reapare la alta inaltime (mai mica), se va consemna in foaia de arbitraj doar 50% din timpul cronometrat la inaltimea de ‘’puncte sau disparitie’’ , restul timpului 50% va fi punctat la inaltimea la care a aparut stolul.
            -In cazul in care stolul in concurs dispare lateral si dupa o perioada apare deasupra zonei de zbor la alta inaltime fata de cea la care a disparut lateral, se va puncta 50% din timp la inaltimea la care stolul a aparut in zona de zbor si 50% la inaltimea la care a disparut lateral.


 ART.13. – In cazul in care stolul zboara la inaltimea ‘’puncte sau disparitie’’ si porumbeii incep sa coboare in grupuri sau individual, inaltimea ‘’puncte sau disparitie’’ se acorda pana cand stolul minim se afla la aceasta inaltime.

 ART.14. – Aprecierea zonelor de inaltime se face cu ochiul liber, fara folosirea aparatelor optice.  Se pot folosi aparate optice doar pentru reperarea stolului sau identificarea stolului.


 ART.15.  – La rasa „Zburatorul de Severin” acordarea punctajului se face astfel:
            Pentru zbor de joasa inaltime – se acorda 1 punct/ minut.
            Pentru zbor de inaltime medie – se acorda 2 punct/ minut.
            Pentru zbor de mare  inaltime – se acorda 3 punct/ minut.
              Pentru zbor de‘’puncte sau disparitie’’ – se acorda 5 puncte/ minut


ART.16. – BONIFICATII
            Pentru intrarea la inaltimea de „disparitie sau puncte” in 30 minute de la lansare se acorda:
                         - pentru grupele de zbor 1 si 2 – 50 puncte
                         - pentru grupele de zbor 3 si 4 – 100 puncte
               Pentru zbor omologat la grupele de zbor 3 si 4, se acorda 150
                          Puncte (grupa 3, stol minim 6 porumbei) si 200 puncte (grupa 4, stol minim 11 porumbei).


ART.17. – TERMINAREA CONCURSULUI – DESCALIFICARI 
               Terminarea cocroncursului contine doua faze:
1.             Oprirea cronometrului la terminarea zborului sau la descalificare.
2.             Terminarea concursului, dupa efectuarea controlului final.
      Concursul se termina regulamentar dupa ce porumbeii vin stol cate a participat la concurs, au intrat in voliera si arbitrul a efectuat controlul final la jumatate +1 a porumbeilor care au facut parte din lotul de zbor.
    Arbitrul opreste cronometrul concursului in una din situatii:
     -  Cand primul porumbel din stolul minim care inca zboara si urmeaza sa incheie concursul se aseaza. Asezarea are loc din initiativa porumbeilor (la natural). In acest caz stolul minim trebuie sa se aseze, in timpul de asezare barem de 60 minute, iar la un zbor de peste 6 ore timpul asezare barem este de 90 minute si in 120 minute de la oprirea cronometrului porumbeii din grupul initial de zbor trebuie prezentati la controlul final. 
       - Prin  inluentare – daca concurentul doreste sa termine zborul, anunta  arbitrul care va nota exact ora influentarii, acesta constituind ora opririi si deci a terminarii zborului.
Influentarea se poate face cu porumbei din crescatorie si in cazul in care acestia pleaca la zbor, este obligatoriu ca acestia sa nu se uneasca in zbor cu porumbeii  din concurs.
DESCALIFICARI:
         Daca din motive personale intervenite, concurentul solicita arbitrului oprirea cronometrului.
         Daca stolul  la lansare este numeric mai mic decat stolul minim inscris initial in foaia de arbitraj.
         Daca timp de 60 minute respectiv 90 minute in perioada concursului stolul ramas in zbor are un numaar de porumbei mai mic decat stolul minim.
         Daca stolul care incheie concursul se aseaza la o distanta mai mare de 50 m de voliera.
       Daca componentii stolului minim nu se aseaza in timpul de asezare barem de 60 minute respectiv 90 minute.


Intocmit si redactat in noiembrie 2009 de Comitetul Director al Asociaiei Columbofila de zbor si agrement Simian

 
Free counters!